Hjälp oss hylla Tomas Tranströmer

Hjälp oss hylla Tomas Tranströmer
Tomas Tranströmer. Foto: Andrei Romanenko CC BY-SA 3
Tomas Tranströmer. Foto: Andrei Romanenko CC BY-SA 3
Tomas Tranströmer. Foto: Andrei Romanenko CC BY-SA 3

Hjälp Populär Poesi att hylla vår tids största diktare, Tomas Tranströmer, genom en serie personliga tankar runt hans dikter.

Tomas Tranströmer dog den 26 mars 2015. Han var en av de största poeter som funnits i Sverige, vilket gav honom nobelpriset samma år som han fyllde 80, 2011. För att hylla honom har vi utlyst en utmaning:

Välj ut en av Tomas Tranströmers dikter och berätta vad den har betytt för dig eller gör en närläsning av texten. Skicka prosatexten och Tranströmers dikt till red (a) popularpoesi.se. Vi kommer att kontinuerligt publicera dikt och reflektion i vår tidskrift fram till poetens födelsedag den 15 april.

Märkt med:

1 kommentar på “Hjälp oss hylla Tomas Tranströmer

 1. Kanske är det snopet att inte välja ut en dikt – att i stället stanna för musiken?
  Sådan var min första kontakt med Tomas Tranströmer, en afton med dikter varvade med musik. Jag hade ingen aning om Tranströmers musikaliska ådra, var totalt ovetande om hans mer än fysiska förlust av den ena armen. Mannen som läste dikterna minns jag inte namnet på, inte heller på mannen som hanterade pianot. Tranströmers ställföreträdare kallade jag dem för mig själv.
  Detta mitt udda val har en djupt personlig orsak. Det bottnar i mitt liv med en man med ett likaledes lätt snett leende som Tomas Tranströmer hade. Det var chockartat att konfronteras med fakta om Tranströmer. Åter en gigant som vägrar ge upp trots sitt handikapp. Det fanns ytterligare en pendang – den japanske pianisten Izumi Tateno som, även han, blev enhänt men inte gav upp musiken, utan konserterar med pianokonserter för vänsterhänta. Tre män med stora skrynkliga hjärnor och samma öde – och ingen av dem gav upp! Det tog mig djupt.
  Jag skrev ner min upplevelse i en kort dikt – men idag känns ingressen mer brännande än dikten:
  ”en lyrik- och musikafton av det oförglömliga slaget… det var mitt första möte med Tomas Tranströmers lyrik, att dikten beskriver musiken beror bara på att musik och ord är ett, _antalet fysiska händer oviktigt_”
  själva dikten, Tranströmerafton i Mariehamn, ligger här: https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1256364
  Senare har jag läst en del, men inte allt som Tomas Tranströmer skrivit. Jag läser långsamt, dikter måste få sin tid att sjunka in, att vila, smälta och bli lästa på nytt. Det känns förmätet att yttra sig om dem, liksom det kändes då diktvolymen för att hylla Tomas Tranströmer gavs ut av poeter.se. Stryk, refusera eller publicera – en personlig första upplevelse av människan bakom dikterna.
  Med vänlig hälsning Minkki Huldén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

18 − sexton =