Internationell Poesifest i Jönköping

Internationell Poesifest i Jönköping
Festivalgeneralen Victor Rojas och konstnären Jorge Restrepo berättade om sitt arbete. Foto: Colm Ó Cìarnain.
Festivalgeneralen Victor Rojas och konstnären Jorge Restrepo berättade om sitt arbete 2018. Foto: Colm Ó Ciarnáin.

2018 var första året för Poesifest i Jönköping. Redan då växte festivalen ut och blev enligt dess producent Victor Rojas den publikt sett största i Sverige. Mellan den 12 och 14 augusti kommer 13 poeter och en konstnär till Jönköping för att hylla Lasse Söderberg genom att delta i festivalen.

Lasse Söderberg har närmast ikonisk status inom svensk poesi. Statusen vilar på tre ben. Hans introducerande gärning; otaliga sydamerikanska och sydeuropeiska poeter har presenterats och översatts för en svensk publik av Lasse Söderberg. Den konstnärligt högstående festivalen Poesidagar i Malmö, som Lasse Söderberg var arrangör för. Slutligen och kanske viktigast, hans egen poetiska gärning. Det är förunderligt att ingen redan tillägnat honom en poesifestival i Sverige men ypperligt att det görs i Jönköping.

Poeterna kommer från stora delar av världen. Från Sverige deltar nämnda Lasse Söderberg och Ulf Eriksson, från Gränna kommer Jöran Linder som också lanserar sin debutbok på Simon Editor (Rojas förlag). Övriga européer är Assia Gibirilla från Frankrike, Gabriella Eftimie från Rumänien, Dominic Williams från Wales och den samiska poeten Inghilda Tapio. Det sydamerikanska inslaget består av  Lindantonella Solano från ursprungsfolket Wayúu, från Chile kommer Juan Cameron (som bott i Tranås och skrivit en dikt om staden: http://poesifest.se/juan.html), från Uruguay anländer Leonardo Rossiello och årets konstnär Pepé Vinoles och Kuba representeras av Aleisa Ribalta Gúzman. Den irakiska poeten Siham Jabbar och Ron Ridell från Nya Zeeland deltar från andra kontinenter.

Programmet pendlar liksom förra året mellan evenemang i skolor, i kriminalvården och på institutioner dit poeterna kommer för att berätta om sin poesi och läsa. Men här finns också offentliga framträdanden, såsom invigningen där konstutställningen med Söderberg som motiv öppnas, och avslutningen där alla poeter läser. Båda genomförs på Jönköpings bibliotek. Också två öppna scener arrangeras. Den ena under rubriken Pilsnerpoesi (en slags öppen mick med MC som leder evenemanget) på Familjen Ericsson City Hotell och den andra som en öppen mick på Hovrättstorget där Svenska kyrkan har sitt kafé. Under dessa två evenemang har du chans att läsa dina dikter i samma evenemang som världspoeterna.

Under tre dagar kommer Sveriges poetiska centrum ligga i Jönköping och om du är intresserad av internationell poesi är det Poesifest du bör besöka.


Läs mer här: www.poesifest.se