Artiklar
Dans under Populär Poesis och Holavedsgymnasiets prisutdelning den 10 december 2013. Foto: Åsa Nyberg

DANS, TEATER OCH POESI

VINNARNA I POPULÄR POESIS OCH HOLAVEDSGYMNASIETS DIKTTÄVLING HYLLADES

 

Nobeldagen den 10 december prisades vinnarna i Populär Poesis och Holavedsgymnasiets dikttävling. Tjugo dikter hade valts ut av en jury bestående av svensklärare. Poesinhade formgivits till en vinnarantologi av skolans medieelever, vilka också illustrerade dikterna med fotografier. Under prisceremonin lästes, dansades och dramatiserades de tjugo dikterna av Holavedsgymnasiets estetelever.

 

Till vinnare i gymnasiets tävling valdes Tilda Fribergs dikt "Någon annan någon annanstans". Motiveringen lyder: "Dikten berör läsaren genom att tala om kärlek utanför heteronormen och om längtan efter att hemfalla åt passionen och därmed bli enhetlig som människa".

 

Till vinnare i den allmänna tävlingen valdes Emil Fridlunds dikt "Svarta lungor och en krispig kaskad". Motiveringen lyder: "Dikten berör genom sitt temperament, sitt kraftfulla språkbruk och sin förmåga att i fragment fånga den känsla som tävlingen har haft som tema: Längtan".

 

Nedan finns bilder från prisutdelningen och minglet. Klicka på dem för att se dem i fullformat.

Bilderna är tagna av Åsa Nyberg.

En trave vinnarantologier. Foto: Åsa Nyberg

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER