Dikten är den första som du visar offentligt, för att använda en sportfråga, hur känns det att vinna tävlingen på en sådan dikt?
Det känns främst väldigt oväntat. Jag skriver mycket men har egentligen inte visat mina texter för någon förut. Denna responsen kanske får mig att våga lita mer på texternas duglighet och faktiskt göra något av dem.
Någon annan någon annanstans är en ganska känslig dikt om att bli till som människa (min tolkning), varför valde du att delta med just den?
Det var den första dikten jag skrev när jag fick veta att tävlingen hade temat längtan, men jag tyckte att det var för personlig för att lämna in. Jag skrev en del andra dikter på temat men blev inte nöjd, och tänkte därför inte alls delta i tävlingen. Så kom sista inlämningsdagen och jag kände att jag inte hade något att förlora på det och lämnade in den ändå, vilket nu känns nu som ett bra val. Dikten behandlar saker jag hållit för mig själv, och det känns skönt att vara helt ärlig för en gångs skull.
Berätta om ditt sätt att skriva dikt, vid vilka tillfällen du gör det och i vilka syften?
Jag skriver nästan konstant. Jag bär alltid med mig en anteckningsbok som fylls med fragment och formuleringar, tankar och saker som inspirerar mig allt eftersom. Jag brukar skriva ner idén när den kommer men arbeta vidare med den vid något annat tillfälle. Då brukar jag märka om den är värd att fortsätta med. Meningen är väl oftast att de ska bli till sångtexter. Musiken är min hemvist och jag har nog sett skapandet mer som musik än som poesi. Det ena utesluter i och för sig inte det andra, och det känns som att bara jag får ut vad jag vill få ut i mitt skapande så kvittar det i vilken form det tar.
Både du och Emil (som vann den allmänna kategorin i tävlingen) kommer från en mycket liten ort, Österbymo. Vilka faktorer på orten har bidragit till din utveckling som poet?
Jag har ofta tagit flykt till en egen värld och har nog under uppväxten inte varit särskilt uppmärksam på vart jag fysiskt sett befunnit mig. Jag känner mig inte bunden till någon särskild plats, men det är klart att orten påverkat mig. Jag kommer från Rydsnäs men gick större delen av min skolgång i Österbymo. Den estetiska delen av skolan där har inspirerat och uppmuntrat mig och många andra att skapa. Kulturlivet i Ydre är oväntat starkt för att vara en såpass liten kommun och det finns mycket talang här. Sen är det ganska fint också.
2014 02 05
RECENSION: Sedigheh Vasmaghis Smälta smärtor blir läst av Carola Mikaelsson.
2014 02 05
RECENSION: Bo Bjelvehammar skriver om Lars Anders Johanssons Segelmakaren.
2014 02 04
ARTIKEL: Göran Strömqvist skriver om två personliga ingångar till poesin: en cykelvurpa och en dörrkrämare.
2014 02 03
RECENSION: Rolf Zandén skriver om Ediths Södegrans Jag är ett svärd.
2014 02 02
RECENSION: Bo Bjelvehammar skriver om Krister Gustavssons Andningsbok Landskapsbok.
Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.
Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se
Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.
Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se
Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se
Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se
LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.
NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.
PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.
ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.
ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."