Stina Nilsson
Illustration:Åsa Palmborg.

STINA NILSSON

 

Jag är född i Västervik 1963..

Har jobbat som journalist och är Afrikafrälst.

Bor i Norrköping med sambo och dotter.

I dag har jag släppt två diktböcker Eldens aska och Vattnets ådra. Två romaner debutromanen Andetag och Eko av natt. Och en saga, Sagan om smått och gott.

Flera av mina dikter har blivit sångtexter.

Jag har efter två

hjärnblödningar blivit sjukpensionär och kan därmed skriva på heltid.

”Äntligen gör jag det jag brinner för”.

 

 

UR ELDENS ASKA

 

 

 

FRED

 

här hemma är det varmt

varmt och ostädat

varmt och odiskat

röran är härlig

vacker och mystisk

vad döljer sig

bakom varje ludd

bakom kartongerna

kan det vara den

lilla pennan av sammet

jag tappade i fjol

på en helt annan plats

i en helt annan lägenhet

 

 

 

AFRODITE

 

Regnets själ

Smattrar ner på

Trädets tunga smärtgren

Löven darrar i sin vånda å

Luften runt omkring är ilsken

Fräser hårda ord

Men regnet, regnet

Skrattar å viskar passionerat

Känn mig, ta mig

Innan jag faller

Å brister ut i en pöl

 

 

 

 

ELDENS ASKA

 

Du är den

Springande Läckan

Du är den

Svajande blomman

Det rinnande

Det följsamma

Du är stridens

Kniv

Du är blodets

Tand

 

 

 

IS

 

Löven viskar

kom och smek mig

känn på mig

Jag är varm

Jag är len

Stilla slungas

ljuden ut

De blir till ett

och du är med

Just nu

Just här

ORKANEN

 

Stranden är vit

Snön är naken

Vinden törstar

Blomman sväller

Lyssna till tjutet

Sjung i din vällust

Trampa upp marken

Gråt din börda

Viska din saknad

 

 

 

 

 

 

Stina Nilsson. Foto: Privat

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER