Länkar

LÄNKAR

Svenska Akademien är en av de äldsta kulturinstitutionerna i Sverige och här hittar de språkintresserade godsaker som nedladdningsbara saol till både dator och mobil, omdömen om nobelpristagare, olika typer av databaser och lexikon.

 

Eremonaut betyder ökenseglare eller ödemarksseglare. Tidningens skapare beskriver den som en tvärkulturell nättidskrift som publicerar poesi, prosa, bilder, serier, essäer, artiklar, recensioner, intervjuer och översättningar. I slutet av varje år är tanken att ett urval av texterna ska publiceras i bokform.

 

 

 

Skrivkollektivet SkAlla innehåller utöver två av Populär Poesis recensenter oerhört duktiga skribenter i snart sagt alla genrer. Om du vill ha några timmar prosaläsning av hög kvalité är det här ett bra ställe att undersöka.

 

 

 

Den nystartade litterära tidskriften Staden hämtar sina skribenter från en global miljöl; New York, Paris och Buenos Aires. Det präglar också deras tidskrift, som både finns att läsa digitalt på hemsidan och ges ut i pappersform.

 

 

 

TIDSKRIFT.NU

Tidskrift.nu samlar Sveriges alla kulturtidskrifter så att det ska bli lätt för oss att botanisera i kulturen. Här går att söka i genrer eller i tid. Som hjälp finns även en redaktion som bistår läsarna.

 

 

 

TOWEMY.COM

Towe My Frykenfeldht har ett par gånger publicerat sina dikter i Populär Poesi. Det här är hennes hemsida där mer av hennes poesi finns i en synnerligen expressiv miljö.

 

 

 

Tidningen 10-tal är, liksom föregångarna 00-tal och 90-tal, den ledande kulturtidskriften i Sverige. På sin hemsida har de ett bra arkiv där man kan gräva fram spännande och samhällskritiska artiklar både om poesi och annan kultur.

Litteraturbanken innehåller all gammal litteratur man kan vilja läsa. Här finns till exempel en engelsk överästtning av Bellmans sånger eller Stagnelius diktböcker. Sidan är snarare en litterär skattkammare som är öppen för alla än en bank.

Horisont är en anrik kulturtidskrift med modern grafisk formgivning. Horisont publicerar alla former av texter om kultur och kulturpolitik och har börjat bygga upp ett bra, lättsökt arkiv.

Ny Tid har bland annat berömts av Horace Engdahl för att vara den enda kulturtidskrift som tar hela Europa, inte bara väst, på allvar. Det är en mycket seriös politisk tidskrift som låter kultur av olika slag får en framskjuten plats i tidningen. Dessutom har de ett utmärkt arkiv!

 

 

 

heter i all enkelhet Populär Poesis recensent Lo Söllgårds hemsida, där man kan upptäcka flera av hennes texter. Man kan också anställa henne för att översättningar eller korrekturläsning.

 

 

Skaraks.se redaktör Tommy Österberg publicerar pdf-filer med poesiböcker. Ett redaktionellt arbete sker och den bästa poesin väljs ut och publiceras. Det fina är att vem som helst kan gå in och läsa böckerna utan vidare.

 

 

 

Johan Fritz är en av nätets mest egensinniga aktörer och poeter. Han samlar sina vänner i en blogg av hög litterär kvalité. Sidan passar ytterst bra om man har smak för det mariginaliserade och annorlunda.

 

 

 

Här hittar du alla typer av texter om olika varianter av kultur: konst, litteratur, skönlitteratur, film, scenkonst och musik. Oftast är Tidningen Kulturens utbud betydligt bredare än ordinära dagstidningar och ämnesinriktade magasin.

 

 

 

KRONOTOP

Kronotop är Cecilia Persson. Hon är humaniora personifierad genom ett helt liv i ämnesområdets tjänst. Förutom att författa driver hon en litteratur- och poesibar i restaurang Viva i Lund. Hon skriver också på http://eremoticons.wordpress.com/ .

 

 

 

Pratar man om nätpoesi går poeter.se inte att undvika. Är man medlem kan man lägga upp sin poesi och få den kommenterad, kommentera andras poesi, läsa artiklar och tipsas om skrivarkurser och poesihändelser.

 

 

 

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER