Krister Gustavsson: Andningsbok Landskapsbok
Krister Gustavsson. Foto: Martin Andér.

KRISTER GUSTAVSSON - ANDNINGSBOK LANDSKAPSBOK

Bokförlaget Lejd, 2013, 91 sidor

 

Av Bo Bjelvehammar

Den första avdelningen bestämmer tonen och färgen i hela diktsamlingen, klangfärgen varierar från vemodssvart till ångestgrå.

 

Ett barn har Astma bronchiale, det är en kamp mot kramper, svullnader och kvävningsanfall och en kamp för syre, natten är mörk och befriarna heter adrenalin och efedrin. Smärta, oro och en ovisshet om det ska bli en ny dag, präglar livet. Det blir något ljusare i ungdomen och vid en busstur i ett slättlandskap finns det möjlighet att koppla av, att se och tänka på annat;

 

”Det möjliga landskapet som breder ut sig där som tränger sig på där

Landskapet som är du som är molnens som är molnens berg och vatten

Molnen och jorden som alltid varit varandras”

 

Krister Gustavssons språk är rent och avskalat. Han har ett suggestivt driv i sitt diktande, det är föga konstlat utan består av tankar, reflektioner och minnesbilder. Just ordet bilder är passande för hans poesi, han skriver i bilder. Den stillsamma och eftertänksamma tonen bryts i en trubbig samhällskritik och i den sista avdelningen ”Charter”, lider orden av påtaglig andnöd.

 

Som titeln antyder handlar det om andning och landskap, det gör verkligen det. Det är otaliga strövtåg i landskap, både lantliga och mera stadslika; det handlar om observationer av väder, om växters anatomi och växtplatser, om ett landskap, som inte finns mera, som har ersatts av något nytt. Förändringar, förvandlingar och nya tidsdräkter. Bland dessa dikter finns samlingen bästa;

 

”Februarisol orkar över horisonten

Spänna på skidorna snedda genom trädgården

Snölagret så tjockt att staketet ligger dolt

Det bär bort över fälten in i skogen ner mot sjön”

 

(Inledningen av dikten Snö)

 

Det är en vacker bok, med ett omslag som är kongenialt med det mörka innehållet, en oljelasyr med lack After the Battle, av Krister Gustavsson.

 

Krister Gustavssons Andningsbok Landskapsbok

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER