Lars Anders Johansson: Segelmakaren
Lars Anders Johansson

LARS ANDERS JOHANSSON - SEGELMAKAREN

Hydra förlag, 2013, 125 sidor

 

Av Bo Bjelvehammar

Segelmakare är ett vackert ord, vackrare än skomakare och urmakare; du tänker först på segel och fockar och sedan på verben göra, laga, tillverka och reparera.

 

Så skriver Lars Anders Johansson i titeldikten;

 

Nu har jag sytt så länge på mitt segel

att jag glömt bort hur jag ska göra bruk

av seglet uppå havets vida spegel

vars blotta åsyn numer gör mig sjuk.

 

Ofta är det så i den här samlingen av dikter och vistexter; det är rim, ett gammeldags ordbruk med ord som odalman, lyra och grämelse. Bredvid dessa växer det tidsmarkörer och emblem i språket som vittnar om nutid och en blygsam modernitet.

 

För mig är det ingen skillnad på dikter och vistexter, de har samma uppbyggnad och i stort sett samma innehåll. Möjligen har vistexterna oftare doft av kärlek, passion, lättsinne och svek, de vanliga receptingredienserna i visor. Så kommer minnen från fornstora dar som i "Punkarevalsen";

 

När jag börja som punk var jag blott femton år,

ja ni förstår hur fort åren går!

Jag hade så konstiga ting i mitt hår,

i mitt konstiga hår, ni förstår!

Min tuppkam mot strömmen,

mot andras omdömen,

mot de som ansåg sig förmer än jag själv.

Jag levde den så egendomliga drömmen

att simma mot strömmen

uti livets älv.

 

Det är så det var, nu kan det inte bli så igen, eftersom de allra flesta simmar med strömmen. Då blir det mesta enahanda och ointressant.

 

Jag vill nog höra Lars Anders Johansssons visor sjungas, framför att läsa hans dikter, de är alltför spretiga och ordrika, andra tycker säkert de är brokiga. Sofie Violette Pehrssons illustrationer är uttrycksfulla och tilltalande.

 

Lars Anders Johanssons Segelmakaren

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER