Urban Andersson: Den andra natten
Urban Andersson. Foto: Liam Karlsson

URBAN ANDERSSON - DEN ANDRA NATTEN

Norstedts, 2013, 72 sidor

 

Av Rolf Zandén

Lugnet och vilan är det mest centrala i Urban Anderssons nya diktbok Den andra natten.

 

Tystnaden och lugnet är det väsentliga i Urban Anderssons nyutkomna diktsamling Den andra natten. I hans texter möter man ofta ljuset och mörkret. Han debuterade 1965 och har givit ut ett flertal diktsamlingar. Han arbetar även som översättare.

 

Det finns en stämning i Urban Anderssons dikter, en stämning med tystnad och lugn som ger vila. Tiden med ljuset och mörkret är något som ofta möter läsaren. Det är texter där en känsla av viktlöshet är tydlig:

 

I den djupa natten

kan det stiga fram

detta som är onämnbart

och döljs av drömmarens dröm

-en mörk låga

som brinner i oss alla

också när vi är oseende

och tror oss vara döda

 

Han ger en tydlig bild av tystnaden och tiden där en avspändhet råder. Tiden plockar han fram i olika skeenden, där är dygnet i sina olika perioder, mörkret och ljuset, väntan, slutet och början. Det finns en trygghet och lätthet i hans texter, aldrig någon tomhet eller något främmande. I Urban Anderssons dikter finns hela tiden en aktivering av läsarens tankar, vilket ger en känsla av närhet.

 

Även kärleken har fått en plats i hans texter. Läsaren får följa en utveckling hos ett par som funnit varandra. Här möter man den naturliga närheten hos det förälskade paret. Det är en väl beskriven kärlek där man känner värme och en lätthet som påminner om fågelns:

Ett fågeldun

hade fastnat på rutan

medan jag sov

Plötsligt mindes jag

hur du i en dröm

ropade mitt namn

innan jag såg dig försvinna

i det mörka vattnet

blänka till ett ögonblick

och sedan vara borta

 

Man känner en lugn rörelse i Urban Anderssons dikter det är en rörelse med styrka och säkerhet, aldrig någon tvekan. Om det behövs en lugn stund är hans texter att rekommendera, de ger en paus från den stressade vardagen. Det är en diktsamling som man gärna vill ha inom räckhåll för att kunna återkomma till.

 

Johannes Heldéns Ljus

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER