Jim James: Regions of light and sound of God

TEXTARKIV

ARTISTENS FALL OCH DET NYA LIVET

JIM JAMES ÖPPNAR NYA DÖRRAR MED REGIONS OF LIGHT AND SOUND OF GOD

 

Låten håller på att ta slut. Jim James tar ett kliv framåt, med gitarren i händerna, för att komma närmare publiken. Plötsligt faller han handlöst ned mellan scenkanten och första raden av hängivna fans. Fallet blev hårt. James fördes till sjukhus och resten av My Morning Jackets USA- och Europaturné fick ställas in. Det kom också att få stora konsekvenser för James fortsatta skapande.

 

Ovanstående incident inträffade den 7 oktober 2008 i Iowa. Som vi alla vet var James inte ensam om att falla den hösten. De ekonomiska börserna störtade också nedåt med full kraft och den största, globala finanskrisen sedan 1929 blev ett faktum. Men det här är bara början på den parallellhistoria som James blev en del av medan han låg i sjuksängen. I sina händer fick han nämligen en grafisk roman (den första i sitt slag) i träsnitt från 1929. Och vid läsningen slogs han av likheterna mellan sitt eget och huvudkaraktärens liv.

 

Romanen, God's Man, var författad av Lynd Ward, och alltså tillkommen under ett år som också utmärktes av gigantiska börsfall. I boken faller huvudkaraktären ned för en klippa, men blir sedan omhändertagen av en kvinna som han förälskar sig i.

 

And they have a child together and they have this new life that’s kind of coming. That had happened to me. Like, I had fallen offstage and gotten injured and gotten super dark and fell in love and all that was happening at the same time I was loving this book. It was like I had this beautiful illustration of what was happening in my life.

 

Så sammanfattar James fortsättningen och parallellerna till hans eget liv i rockmagasinet Rolling Stone. Wards roman skildrar också en konstnärs kamp med att upprätthålla sin skapande verksamhet. Istället för gitarren tog boken plats i James händer under sjukdomstiden - som ett verktyg, där för att hjälpa honom tillbaka. Artisten ville resa sig efter fallet och skapa på nytt.

 

Därefter har James både hunnit släppa nytt och turnera med My Morning Jacket, men alldeles nyligen har inspirationen från God's Man också renderat i ett soloprojekt: Regions of Light and Sound of God. Han hade tidigare släppt en EP (med George Harrison-covers) under namnet Yim Yames, men fullängdsalbumet blev det första i eget namn - allt inspelat i hans egen hemmastudio i Louisville, Kentucky.

 

Som så ofta när det gäller James musik är det svårt att klistra på en genrebeteckning - ett tecken på hur nyskapande han är. Albumet experimenterar med toucher av såväl gospel som jazz, och vandrar lössläppt fram genom ett ekande psykedeliskt landskap. I flera av låttexterna är det lätt att läsa in James egna erfarenheter av att kämpa sig tillbaka från det mörker han fallit in i. Till exempel finner han sig i albumets andra låt, "Know Til Now":

 

Lost, in the world

It seemed

Caught, at a loss for words

 

Sådana stämningar gör sig även påminda i öppningsspåret "State of the Art (A.E.I.O.U.)":

 

We've got our wires all crossed

Our tubes are all tied

And I'm straining to remember

Just what it means to be alive

 

Men precis som huvudkaraktären i God's Man stannar James inte kvar i mörkret. Vägen tillbaka till ljuset uppenbarar sig snart på albumet, framför allt genom den sagolikt vackra "A New Life". En nyckelmetafor utgörs av dörröppningar, vilket blir minst sagt tydligt i musikvideon, men även i låttexten:

 

Hey, open the door

I want a new life

Hey, and here’s what’s more

I want a new life, a new life

 

Texten är relativt simpel och, som oftast när det gäller James, underordnad musiken. Men den fyller sitt syfte, särskilt om man går Regions of Light and Sound of God till mötes som en helhet. Albumet speglar då James syn på konstnärskapets baksidor (han har bland annat uttalat sig kritisk till den överteknologisering han tycker sig urskilja inom den moderna musikindustrin) och hans erfarenheter av att kämpa sig tillbaka till rampljuset. Mot albumets slut, i "All is Forgiven" och "God's Love to Deliver" skildras detta som en försoningsprocess med religiösa förtecken. Avgörande i denna process har dock varit att han via kärleken kunde ta emot en utsträckt hand för att resa sig. Det blir synligt i "Dear One":

 

Dear one, you always push the boundaries of my soul

With life and love we finally gained control

Now all life unfolds for us only

Dear one

 

Men man ska inte lura sig att tro att James, nu när han funnit vägen tillbaka till ljuset, kommer att stå kvar på samma plats. Om det är något som utmärker hans utveckling är det att han aldrig står stilla som artist. Fall från scener får gärna undvikas i framtiden, men däremot lär han fortsätta att kasta sig ut i nya experiment. I låten "Of the Mother Again" ges vi goda förhoppningar om detta:

 

No song ever plays, nothing ever stays

The same way, for too long

Good or bad, short or sweet

Skip a beat, close your eyes and it's gone

 

Precis som med ekonomin kan man nog urskilja konjunkturer i de flesta artisters karriärer. De senaste åren har inneburit en ny fas i James liv. Regions of Light and Sound of God bevisar att hans eget skapande går på högvarv och har rest sig betydligt snabbare än den västerländska ekonomin. Men hur vackert och suggestivt albumet än är så blir den slutliga kontentan ändå att man mest väntar på att han ska öppna nästa dörr, vilken förhoppningsvis leder till det nya album med My Morning Jacket som han säger sig ha på gång. För det är på scenen med dem han är allra bäst. På scenen som sagt...

 

Videon till "A New Life"

Hampus Östh Gustafsson

hampus@popularpoesi.se

Foto: www.jimjames.com
Jim James. Foto: hampus Östh Gustafsson
Regions of Light and Sound of God

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER