TEXTARKIV
ULF LUNDELL BOXAS RENT FÖRBANNAT
"Är vi lyckliga nu?" Så lyder den retoriska frågan, tillika titeln, på första singeln från Ulf Lundells nya dubbel-album, Rent förbannat. Den senaste tiden har det varit relativt tyst från den ikon som skrivit Sveriges inofficiella nationalsång.
I "Gordon Gecko" beskriver Lundell hur han återvänt från semestern ‒ och han tumlar tillbaka in på scenen med buller och brak. Den ilska och frustration som väckt honom till liv går inte att ta miste på. Inte heller vad som är måltavla för hans känslor: "Kapitalister, nyliberaler/vår tids obotliga romantiker". Scenen ramas omedelbart in i första låten, "Redan där". Han stänker sedan på färg med häftiga penseldrag:
Det Lundell ser när han lutar sig ut genom fönstret och betraktar samtiden är hur "Dom fyras gäng" (det är inte så svårt att gissa vilka) leder Sverige i fördärv. "Historien är slut/Slut på jämlikhet och broderskap". I "Rent förbannat" ser han sig leva "I en rå och girig/kvartalsbaserad värld".
Lundells strategi för att tackla situationen löper längs ilskans väg, och den för åt vänster. Men inte heller den är oskyldig, utan har tappat sina grundvärderingar ur sikte ("Sikten är starkt nedsatt/i dessa grumliga vatten", som han sjunger i "Nattvakten stjäl"). Det blir tydligt att Lundell finner sig inklämd mellan en blek vänster och en kapitalism som löpt amok. I klaustrofobiska rader sjunger han om hur han inte längre kan andas. Han ber om hjälp, och skräder inte orden: "Håll om mig älskling/så håller jag om dig/Låt oss gå raka i ryggarna/i denna jävliga tid".
Tilltalet är direkt, extremt direkt. Lundell slår med allt han kommer över, mot allt han kommer åt ‒ som en boxare, som delar ut smäll efter smäll, för att parafrasera "Redan där". De arga raderna får effekt just genom att svämma över alla bräddar. Men det gör också att lyriken känns platt, åtminstone under albumets rivstart till första hälft. Flera recensenter har reagerat på överflödet, även om helhetsomdömena varit goda över lag. Det kan vara en svår balansgång mellan att, i diktens form, själv uttrycka känslor och samtidigt väcka dem hos läsaren/lyssnaren. Ibland suger poeten upp alla känslor själv så att ingenting blir över åt publiken, vilket måste betraktas som ironiskt med tanke på Lundells kritik mot samtidens girighet! Det finns inte mycket plats över för tolkningsutrymme och poetisk finurlighet, även om han lyckas ibland: "Man kan inte slockna om man/inte har brunnit/Man fortsätter bara som molnen/som drivs fram av vind". Fast även här känns orden något stapplande, vilket är en generell trend på albumet.
Vi vet också att det går att behandla vårt finanskrispräglade samhällsklimat på mer suggestiva vis. Lundell är långt ifrån först ut i raden att tematisera denna samtidsaspekt. I våras tog en av Lundells stora inspiratörer, Bruce Springsteen, sig an krisen. Han var förvisso arg han med, men gav ett hoppfullt alternativ genom ett inkluderande tilltal i låtar som den gospelrockiga "Land of Hope and Dreams", vars tåg låter alla följa med på färden. Något sådant känns avlägset på Rent förbannat. Om Springsteen klättrar upp på barrikaden och börjar predika, lägger sig Lundell bakom och skjuter.
En annan intressant parallell som låter sig göras leder oss faktiskt till Bertolt Brecht och Tolvskillingsoperan. I senaste numret av Populär Poesi skrev David Prieth om "Brecht's disgust for the damage caused by 'invisible' capitalist methods". Det tog sig inte minst uttryck i låten om Sjörövar-Jenny. Nu har hon även funnit sin väg in i Lundells samhällskritik.
Faktum är att Brechts konstruktion hjälper Lundell på traven ‒ inte bara tematiskt, utan framför allt poetiskt. "Sjörövar-Jennys sång" öppnar för ett mer metaforiskt berättande, som genast gör Lundells kritik mer indirekt och intressantare. Dittills har knytnävsslagen inte bara träffat kapitalister, utan även tenderat att mota bort åhörarna. Nu blir narrationen mer inbjudande. Sjörövar-Jenny öppnar nya, bildrika skikt. Innan vi vet ordet av har vi slungats ut i rymden:
Rent förbannat avslutas med ovanstående, närmast apokalyptiska tankegångar i låten "Exil". Fast exilen är dubbelbottnad: "Exil ut i rymden, exil i det inre". Hos Lundell är detta inte en eventuell, framtida flyktväg. Han har redan blivit utkastad ‒ och inkastad ‒ i exil. Nu gäller det att hitta hem igen och återupprätta de grumlade värdena, nu när vänstern blivit ett konservativt alternativ. För Lundell vill tillbaka ‒ vänsterut. Och på albumets sista hälft hittar han också tillbaka till den djupare och mer finstämda poetiska sida som vi en gång lärt känna hos honom:
När ilskan så äntligen stillas i albumets avslutande låt finner jag, som lyssnare, själv tid för reflektion. Är jag lycklig nu, efter att ha lyssnat på Rent förbannat? Nej. Är jag olycklig? Nja, knappast det heller. Lundells egna känslor tar upp väl mycket plats, som skulle ha kunnat lämnas åt lyssnaren. Men musiken, den är genomgående bra. Den är vacker, mörk och stark. Den rockar. Och den väller inte över på samma sätt som orden. Bara han kanaliserar ilskan bättre och putsar poesin har Ulf Lundell en uppåtgående konjunktur framför sig.
Hampus Östh Gustafsson
hampus@popularpoesi.se
2014 02 05
RECENSION: Bo Bjelvehammar skriver om Lars Anders Johanssons Segelmakaren.
2014 02 04
ARTIKEL: Göran Strömqvist skriver om två personliga ingångar till poesin: en cykelvurpa och en dörrkrämare.
2014 02 03
RECENSION: Rolf Zandén skriver om Ediths Södegrans Jag är ett svärd.
2014 02 02
RECENSION: Bo Bjelvehammar skriver om Krister Gustavssons Andningsbok Landskapsbok.
2014 01 18
Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.
Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se
Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.
Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se
Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se
Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se
LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.
NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.
PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.
ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.
ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."