Camilla Kronholm: En kärlek så stor

TEXTARKIV

CAMILLA KRONHOLM - EN KÄRLEK SÅ STOR

King Ink, 59 sidor

Att Camilla Kronholm vet vad kärlek är det intrycket får man då man läser hennes diktsamling ”En kärlek så stor” och bokens tema är förstås kärleken. Det är Förlag King ink som står för utgivningen av hennes bok.

 

Camilla Kronholm börjar sin diktsamling med dikten ”Älskade” som ger en beskrivning av mycket som kärleken innehåller bland annat trygghet, famn, att glömma smärtan, kyssar och glädje.

 

Andra dikten ”Mindre” är motsatsen den första den ger en beskrivning av innehåll att sakna kärleken som smärta, ångest, sakna ögonkontakt, tomhet, ensamhet och tystnad. Det är ett överflöd av kärlek i Camilla Kronholms bok men ibland känns det som en osäkerhet att den ska ta slut hon skriver om stulen tid och stulna känslor:

 

Är så rädd att allt ska ta slut.

Jag vet att du är inte min.

Du är bara stulen tid.

Stulna känslor.

En dröm som aldrig kan bli.

 

Det växlar mellan värme och kyla i dikterna ”Där kylan marken kysst, låter du en bädd av kärlek värma mig”, men värmen har förstås övertaget. Även mellan ljuset och mörkret växlar det. Om man inte vet det så talar Camillas dikter om det att kärleken ger vila tack vare värmen, det lugna och trygga. Det är en säkerhet i Camilla Kronholms texter, det känns som en iver hos henne att lära ut vad kärlek är och visst har man lärt sig det då man läst hennes dikter, om man nu inte visste det innan.

 

I hennes texter finns en täthet som inte ger någon plats för vila men kärleken som finns där ger kraft. Och tiden, hur är det med den i kärleken:

 

När jag ser dig.

När jag ser bara dig.

Stannar all världens klockor.

Du är min i den tidlösa stunden

 

De 59 sidorna av kärlek i Camilla Kronholms diktsamling hinner man känna mycket av kärlek och värme något som vi behöver i dag. Det är en diktsamling att rekommendera.

 

Rolf Zandén

rolf@popularpoesi.se

Camilla Kronholms En kärlek så stor

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER