Eske K. Mathiesen: Att lyssna till lärkan

TEXTARKIV

ESKE K. MATHIESEN - ATT LYSSNA TILL LÄRKAN

ellerströms, 48 sidor

Ellerströms förlag har nu gett ut Eske K. Mathiesen diktsamling Att lyssna till lärkan i sin "Lilla serie". Diktboken är översatt av Jonas Ellerström.

 

Eske K. Mathiesen är född 1944 I Söderborg I Danmark. Han började skriva rimmade dikter som ung, vilka han illustrerade med egna teckningar. Han har givit ut 16 diktsamlingar.

 

Ofta är det naturen och vad som har att göra med naturen som är motivet i Eske K. Mathiesens dikter. Frånsett en och annan storm och vind är det lugna och harmoniska dikter han skriver. Tiden är något som följer med i dikterna: årstiderna, dygnen och tidvattnet vid havet bland annat.

 

Djuren återkommer ofta och då speciellt fåglarna, är det till att vara fågelskådare kanske frågar jag mig. Bland naturbilderna som man känner igen fälls en och annan roande fantasibild in till exempel att man rullar ihop landsvägen kring sitt finger, fäller ihop dikesrenen som en tumstock och stoppar ner västanvinden i byxfickan.

 

Texterna är aktiva, man stöter aldrig på någon stiltje i Mathiesens dikter, man känner en upptäckarglädje där känslan för naturen finns. Han lever sig in i naturen och beskriver dess uttryck, beskriver regnet, hur det strilar och plaskar och hur man känner sig som en snigel som kryper längs gatorna. Det känns som om det vore en erfarenhet hos honom. Man känner blötan längs gatorna och snigeln som lever i blötan:

 

Det regnar. Det strilar och plaskar. Dag efter dag,

timme efter timme. Likt skogssnigeln kravlar vi

omkring längs gatorna på väg att handla.

 

Även en och annan prosadikt förekommer i diktsamlingen. Här är det mest beskrivningar av miljöer i några danska orter och dess historia:

På ingen annan plats i Danmark är den blodigaste fasa och den renaste idyll så tätt sammanflätade som i Sundeved. Här vid Nordens Tempopyle utkämpades ett av den danska historiens grymmaste slag – grav vid grav på fälten står – och här syns också de vackraste blå glimtar mellan häckarna.

 

Det känns att Eske K. Mathiesen är en älskare av naturen. Han ger läsaren en vila med sina naturbilder. Det finns en tankegång i hans beskrivningar av naturen, livet och tiden, det finns en samhörighet en närhet.

 

Rolf Zandén

rolf@popularpoesi.se

Azita Ghahremans Under hypnos i Dr. Caligaris kabinett

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER