Eva Ström: Utskuret ur ett större träd.

TEXTARKIV

EVA STRÖM - UTSKURET UR ETT STÖRRE TRÄD

Albert Bonniers Förlag, 140 sidor

Det är inte ansiktet, inte kroppen

som är vackrast på Caravaggios Narcissus

utan det böjda knät, silkeslent och perfekt

skimrande som skallen på ett nyfött spädbarn

det oväntade centrum som ska gå under i källan

Bara en blank hud spänd över en böjlig led

inte ett bankande hjärta, inte en hjärna fylld med drömmar

ett knä, ingenting annat

böjt en sista gång, innan ynglingen

kysser speglingens yta och för alltid slukas av vattnet

 

På sidan 50 i mitt exemplar av Eva Ströms diktsamling Utskuret ur ett större träd står det "JAJAJA!" följt av ett stort blyertshjärta och orden" Precis min tanke!" Innan läsningen satt jag en lång stund och studerade bilden på skyddsomslaget, och fokuserade på just det där knät, vek upp flikarna för att se hela bilden. Tänkte att det där knät är det mest centrala, det mest belysta i bilden. Johan Melbi står för detta anslående omslag som är ett utsnitt ur Caravaggios Narcissus (vid källan). Att jag en bit in i diktsamlingen fick mina tankar på pränt gjorde att jag kom ännu närmre diktningen, kände mig invigd. Att orden är varsamt utplockade av Eva Ströms hand förgyller upplevelsen ytterligare.

 

Hur poeten och författaren Eva Ström använder språket; hur hon gör fiktionen levande och det levande poetiskt, skönlitterärt, beskriver hon själv (kanske utan att veta om det) i en dikt på sidan 75:

 

Yttre bilder från inre tillstånd

Inre bilder från yttre tillstånd

 

Genom de nio avdelningarna i Utskuret ur ett större träd finns nämligen såväl abstrakta resonemang som konkreta händelser, här finns döda barn, ondska och minnen av en far, här finns språkrikedom och språkförbistringar, här finns nyhetsrubriker, gudsmigrän, brottsaktörer och en duva som ”fotklottrar på tegelgolvet” på Hovedbangården (s. 126). Det finns ”mörka imaginära samlag” och ”rörliga ord som kopulerar” (s. 74). Dikterna är fylliga berättelser framskrivna med välsvarvade meningar och poemen ryms oftast på en sida. De behandlar ämnen som Var börjar en människa? Var tar en människa slut? (s. 88), Har jag rätt till ett språk för så många händelser / jag aldrig har upplevt […] (s. 106), Att föreställa sig är att röra vid framtid / som om den redan vore ett minne, försvunnet (s. 60), men också enkla vardagliga saker som är välbekanta i vår samtid: ”sport är bara känslor, frosseri i bönemöteskänslor, tabelläsandet är förbi” och när en idrottare blir intervjuad, troligen ombedd att berätta om ett glädjande resultat är svaret: >>Jag blir alldeles darri<< (s. 38-39).

 

Men det som tilltalar mig allra mest är de enastående miljöbeskrivningarna som glimmar till, ofta i parvisa rader, till exempel på sidan 23:

 

Dagsljuset skruvas ner, men snön tar emot det

återkastar det mulet, trött

 

och på sidan 91:

 

Längst ut. Donaudeltat

i skydd av den pressade handen visar sig daggen

 

Flacka byar brer ut sig, utklämda ur morgonen

ett svart nätverk kliver av tåget

 

Eva Ström rör sig fritt mellan den materiella världen och den filosofiska, och lyfter fram det ena temat efter det andra utan att väja för det tunga och det psykologiskt krumbuktande. Sjukdom och död, orsakad av människan, naturen eller ondska (i människan, eller av något högre väsen, eller kanske både och?) gestaltas på många sätt, och med många autentiska förlagor: Haiti, flodvågen, våldtäkter, mord, Eyjafjallajökull. Det gör Utskuret ur ett större träd till en diktsamling som är mer än vad som ryms innanför pärmarna. En diktsamling att återkomma till.

Carola Mikaelsson

carola@popularpoesi.se

 

Eva Ströms Utskuret ur ett större träd

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER