Hal Sirowitz: Mamma sa.

TEXTARKIV

HAL SIROWITZ - MAMMA SA

Arkad, 125 sidor

När jag var liten skrattade jag ofta åt fel saker. Det var hemskt. Jag skrattade åt någon som ramlade, åt någon som blev arg, åt Våra värsta år och Benny Hill. När jag hade skrattat och någon konfronterade mig med skrattet kom givetvis skammen. På samma sätt känner jag när jag läser Hal Sirowitz Mamma sa.

 

Faktum är att humor inte är poesins allra mest utvecklade genre. Sirowitz poesi är prosaisk och påminner mycket om stand up comedy där den judiska humorn mutat in ett alldeles särskilt område. I boken står familjen i centrum. Mamman är självmartyrisk, pappan stoisk och jaget den som får ta emot de bådas vishet och besvikelser, något som senare i texten leder till att en terapeut instiger i handlingen. För övrigt heter uppföljarna just My Therapist Said och Father said. Texten är både direkt och enkel. Utöver innehållet finns inga utsmyckningar, inga symboler, få övertoner.

 

Jag kan inte ta livet av mig, sa mamma,

eftersom det är förbjudet i judisk lag,

så jag litar på att du gör det åt mig,

& hittills har du gjort ett bra jobb. Du

har redan tagit ett par dagar av mitt liv

då du fick lera på skorna

& lämnade ett spår genom hela huset.

 

Det stör mig att & används istället för ”och”. Det stör mig på några ställen att talspråkliga former används och att korrekturläsningen brister. Men på det stora hela är boken oerhört rolig på ett svart och lite cyniskt sätt. Jag skrattar högt åt skämten, åt humorn, åt grymheterna som modern i all välmening (?) utsätter sin son för. Inte ens med flickor fungerar det för jaget. Och det är dramaturgiskt tur. Jaget kan inte framställas som bättre än någon i sin omgivning, då fungerar inte humorn eftersom den helt bygger på att läsaren tycker synd om och identifierar sig med berättaren.

 

Givetvis tenderar texten att bli plump och jag skrattar tills överjaget säger till och skammen griper in. Som tur är läser jag ensam, som tur är bortser jag från könsschablonerna, som tur är blir skammen aldrig överväldigande. Och jag tänker att boken ska läsas precis så, i ensamhet, eftersom den innehåller en mängd roliga historier. Mamma sa är en show snarare än poesi. Ensam kan jag slappna av och släppa pretentionerna. Efter ett par drinkar blir boken en helkväll.

 

Du måste koncentrera dig när du går

på toaletten, sa mamma, annars

blir du sittande där en halvtimme

utan nåt resultat. Och du kommer

utveckla hemorrojder innan du blir en

gammal man, & alla kommer att veta att

du har det, för det syns på sättet

du sitter. Jag vet att du behöver gå,

för vi kände en lukt när vi

tittade på tv, & det måste vara du,

för det kom definitivt inte från mig,

& din far förnekade att han hade nåt

med det att göra, & det händer ibland att han ljuger,

men aldrig om såna saker.

 

Peter Nyberg

peter@popularpoesi.se

Hal Sirowitz Mamma sa

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER