Jasim Mohamed: I din mun

TEXTARKIV

JASIM MOHAMED - I DIN MUN

Edda bokförlag, 95 sidor

Det är höstkänning, svalare morgnar, högre luft, lätta morgondimmor som går över åkrarna och de första solstrålarna gnistrar i spindelväv, det finns ett visst vemod i skördetröskornas arbete.

 

Höst stövlar in i vårluft På promenaden längs den mörka

bäcken ligger två uppfällda vingar, helt stilla

men med lysande färger

Jag inser att också fjärilar dör att ögonblicket då vi möttes

rymde även detta

 

Några längtar bort, till en annan stad eller ett annat land, andra tvingas av olika skäl att leva i exil i ett främmande land. Jasim Mohamed får energi från de två flodernas land, sumerernas tid och lertavlornas mysterier, men även från Paris och en svensk stad, utan namn. Han bygger upp en känsla, han målar upp en stämning med ljus, vatten, musik och maträtter. Medan ödlorna jagar varandra på muren och katterna vässar klorna, njuter alla av sardeller och rosmarin och den ständigt närvarande myntan, som är en bild för det lämnade landet. Med sin kryddiga, aromatiska doft ger den både minnen, färger och ljud och möjligen tankar kring en måltid med lamm.

 

Jasim Mohamed arbetar mycket med metaforer och liknelser, inte minst när han försöker ringa in och fånga fenomenet kärlek och paletten av lycka, sorg, saknad och gemenskap. På samma sätt sätter han upp motsatser som rörelse och stillhet. Hela diktsamlingen är en rörelse, det finns en omvänd paginering, när vi kommer till slutet, då upptäcker vi att vi är på dikt nummer ett. Då är cirkeln sluten och vi kan börja att leva ett nytt varv!

 

Denna meditativa ton och närvaro i livet, tillsammans med ett gott handlag med språket gör att detta är en lyrikbok att tycka om.

 

Jag släpper ut guds tid ur rummet

och hör förlustens andetag

I dig är jag du

Bortom dig är jag du

Din väntan är också Myntans

 

Bo Bjelvehamar

bo@popularpoesi.se

Jasim Mohameds I din mun

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER