Jesper Svenbro: Krigsroman

TEXTARKIV

JESPER SVENBRO - KRIGSROMAN

Albert Bonniers Förlag, 57 sidor

Det är en förbryllande, episk titel på denna diktsamling, som innehåller ett tjugotal prosalyriska stycken. Jesper Svenbro följer den inriktning, som han har haft i sina senaste diktsamlingar, tilltalet är personligt och ansatsen är självbiografisk, han har haft berättelsen länge och nu känner han ett tvång att lägga fram den;

 

Jag har gått så länge och burit på hans berättelse

att mitt tålamod är slut

och trots att signalerna från marken inte heller nu är de rätta

och väl aldrig ska bli det

fattar jag härmed beslutet att våga språnget

mot den stor öppna gläntan med kodnamnet Vinaigrette.

 

Att våga är att vinna berättelsen, möjligen inte hela, men skärvor av den. Nu gäller det hans svärfar, Francois Llavador, som växte upp i Alger, men utbildat sig till fallskärmsjägare i Skottland. Vi är i slutet av kriget och britterna luftlandsätter styrkor i Lyon, och där finns han med. Francs Llavadors liv ringas in, vi får möta hans kamrater och senare hans möte med kärleken i Skottland. Jesper Svenbro ägnar sig åt ett karteringsarbete, han försöker göra rekonstruktioner av ett liv och en händelsekedja, där det inte finns dokument eller källor, söker han ihärdigt, men han får ändå nöja sig med det ofärdiga och med det ofullständiga. Vi får möta befrielsen av Lyon och en ny luftlandsättning i Holland, där de möter de framryckande kanadensarna.

 

Hur var det den där septemberdagen 1944 i Lyon? Fallskärmsjägarna verkar nöjda, där de står framför den stulna skåpbilen med påskriften Les Privés D ´Amour.

 

Det hade regnat hela morgonen när de söderifrån

tog sig in i Lyon.

 

I april 1945 tar Francois Llavador tåget från London till Glasgow till sin skotska fästmö, en månad senare är de förlovade. Ett lyckligt slut på en dramatisk berättelse, som inte vill lyfta i poesins kläder, den är alltför stram och sval i sin lyriska klangfärg.

Bo Bjelvehammar

bo@popularpoesi.se

 

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER