Åke Hellstrand: Konst som liv, liv som konst

TEXTARKIV

ÅKE HELLSTRAND - LIV SOM KONST, KONST SOM LIV

Oppenheim förlag, 143 sidor

Det är några ord av Jesper Svenbro, som ställer sig framför mig, ”Att föreställa sig vad man aldrig sett”, det är ofta det som jag känner när jag står framför en ny bild på ett galleri eller i en konsthall. Och låter bilden komma in i mig, ge mig en känsla eller upplevelse, skapa en likgiltighet eller ett avståndstagande.

 

Åke Hellstrand skriver gärna lyrik och här kombinerar han det med hyllningar till författare och bildkonstnärer, som han beundrar och som gett honom energi och kraft att skriva. Det kan vara giganter om August Strindberg och Tomas Tranströmer och mindre kända som Sten Lindholm och Lennart Berggren. Till alla har han en relation och ett personligt förhållningssätt. Det är lätt att förstå vad han menar och vad han vill förmedla.

 

Ofta ger Åke Hellstrand en fyllig bakgrund och så försöker han fånga det essentiella i varje måleri, som hos just Lennart Berggren;

 

I ett hus

som aldrig funnits,

i ett hus av rutor

i kittets rågångar,

ett rutornas storskifte.

 

I ett hus

som aldrig funnits,

fann jag dig

återuppstånden till levande död.

 

[Diktens namn är Hagtornsfjärilens hus]

 

 

Åke Hellstrands lyriksamling är rik på ord och bilder, som ger både en känsla av skönhet och inspiration till att själv skapa. Här finns både en närhet och en stor närvaro i skrivandet, orden är väl avvägda och de är inte konstlade och tillgjorda, det är lätt att tycka om både ordstycken och bilder, jag fastnar för ett självporträtt av Olle Skagerfors, naket, sargat och med ett mörkt moln på himlen, men jag kunde lika gärna ha valt en bild av Lars Lerin, Hus, som slutat vänta; husets ögon är stängda och tystnaden bara pekar mot döden.

 

En avdelning i boken är en hyllning till Tomas Tranströmer, den består av 20 haikudikter, här får du en;

 

Att se träd

gå runt i regnet är

som att lyssna till ett leende.

 

Bo Bjelvehammar

bo@popularpoesi.se

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER