Kiin Ekelin Wick, Stina Larsson och Erik Malmberg: Livstecken

TEXTARKIV

KIIN EKELIN, STINA LARSSON & ERIK MALMBERG - LIVSTECKEN: DIKTER ATT DRÖMMA TILL

Boklarssons, 174 sidor

Livstecken är en diktantologi med tre poeter Kiin Ekelin Wick, Stina Larsson och Erik Malmberg. Illustrationerna står Joakim Larsson för och utgivningen Boklarssons förlag. Varje poet gör en inledning av sin del av boken med en beskrivning av sin känsla för livet.

 

Livstecken är en bra titel för boken. Temat är livet och kärleken. Det är poeter med lättbegripliga texter om livet.

 

Den som inleder boken är Kiin Ekelin Wick med ett stycke där hon skriver sina känslor för livet. Hon skriver att hon är en mor som ibland känner sig stor och ibland liten och hon finns för sina vänner. Hon känner för naturen solen, skuggan, doften av träd och regnets friskhet. Det är kärleken och värmen som dominerar i hennes dikter. För henne finns ofta ett lidande i kärleken, den är önskan, minnen, mycket längta och det känns långt ifrån. Tur är väl kanske att en ängel dyker upp ibland. Vädret, landskapet, hav, dag och natt har också betydelse hennes dikter. Det har oftast varit eller blir men sällan ett nu i hennes texter. Det finns många variationer av kärlek enligt henne. Ja, det är inte bara kärlek mellan vuxna det finns även kärlek till barnet:

 

Dagen du kom

så liten

så ljuv

oskyldig och klar

stormen blev en bris

molnen lättade, lyfte min dis

 

Stina Larsson inleder sin del med att skriva att hon tycker att livet är allvar men också en lek. Om man inte tror henne kan man fråga en 5-åring eller någon som älskar, säger hon. Hon älskar livet men även salt. Man skall ta livet med en nypa salt, tycker hon, men också på fullaste allvar, men kan man göra både och? För Stina Larsson gäller mycket tiden det är årstider, dag och natt och nuet gäller ofta, även tanken har fått en stor plats. Det låter inget vidare då hon skriver om världen. Den är kallare än årstiden med snö och is då man skall lära sina barn att se på den tycker hon. Vart tar vindarna vägen då de vilar frågar hon sig. I dikten Återfödd skriver hon att hon skall bli en orkan:

 

En orkan skall jag bli

Jag är rädd för orkaner

Tycker inte om när huset gungar

Och träden faller

Till och med de starkaste faller

Vill jag det

 

Erik Malmberg inleder med att skriva om ett seniorliv där han sitter under eken och njuter blomdoften där frihet och möjlighet finns att skapa något utan att snegla på plånboken eller klockan. Även Erik Malmberg skriver mycket om tiden årstiden, dygnet och minnen. Även liemannen och såningsmannen har han givit plats i sin text. Det känns som tiden och livet rusar iväg hos Erik Malmberg att tiden gått oss förbi, livet är för kort men kan ändå vara lyckligt skriver han:

 

Tidevarv komma – tidevarv gå

lyckligast är den som leva får

i frid och harmoni

innan vår korta jordetid är förbi

 

Livstecken är en diktsamling med en lättförståelig och öppen text om tid, liv och kärlek som man gärna läser om.

 

Rolf Zandén

rolf@popularpoesi.se

Kiin Ekelin, Stina Larsson och Erik Malmbergs Livstecken: Dikter att drömma till

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER