Norstedts, 2013, 63 sidor
Poeten och redaktören Linn Hansén föddes 1983 och debuterade 2000 med den prisbelönta diktsamlingen Ta i trä som handlar om de skillnader som kan finnas bakom en kommungräns. Däremot, i denna anaforrika men kommalösa diktsamling från 2013, vänder hon och vrider på historien. Vänder på dess kronologiska ordning som Voltaire gör i Candide, med påståenden som att teleskopen kom före stjärnhimlen, barndomen före barnen och strykjärnen före skjortorna. På liknande sätt låter hon den dokumenterade historien finnas innan den fanns, och göra människorna i den medvetna om den medan den pågår. Historien blir levande och ges en insida, samtidigt som gränserna kring vad som är historia, vem som bestämmer det och när den började ständigt ifrågasätts.
I Gå till historien förs ett ifrågasättande resonemang i dikterna om vad som blir och inte blir historia, vem som skriver den och hur historien själv upplever saker och ting. Definitionen av historia som diktjaget både präglas av och på en och samma gång försöker slita sig ifrån är av den gamla skolan: historia är nyttigt att känna till, den är alfabetisk såsom i en uppslagsbok och det är definitivt mer intressant att veta när människor levde än hur. På ungefär var sjätte sida staplas historiefrågor från sådana prov och läroböcker, lösryckta ur sitt sammanhang och nu en samling ihopbuntade historiska fragment som hamnat i oordning.
Under bokens gång finns en önskan att vidga denna definition av historia som man lärt sig i skolan med viljan att inkludera vardagliga historier och detaljer. Vi vet inte om tyskarna var snälla mot sina fruar eller om de hade sovmorgnar, och omvärlden känner inte till diktjagets lillebror. Varför är inte detta inkluderat i historieböckerna och vem avgör det? Historien är centralstyrd, en man (inte människa) går ofta till historien och medeltidens Afrika är enklare att glömma. Västerlänningar som skriver historieböcker för västerländska skolor har ett västerländskt perspektiv, undermedvetet sållas det och görs ett urval som anses relevant - för man kan ju inte ha med allt. Historien är alldeles för vidsträckt och det är lätt att börja räkna historiens alla händelser, men svårt att genomföra räknandet av dem alla. Hansén har försökt sig på detta i sin diktsamling, ett fascinerande försök där hon staplar slumpvisa historiska händelser på varandra i en hög och belyser, ifrågasätter och kommenterar dem, ibland med lika slumpvisa ord själv. Utan att egentligen säga för mycket planterar hon ett satiriskt frö hos sin läsare, som bör läsa den i lugn och ro för att inte snubbla över orden där det medvetet fattas komman.
I Hanséns diktsamling Gå till historien framträder historien som en bok: den är alfabetisk, har fotnoter och massor av frågetecken. Historien är även en människa, den har kompetens och möjligen åsikter om nutiden. Historien är en investering, den blir bara längre och ökar i värde. Historien är ett hav: hur många fartyg har passerat?
Linda Ågren
red@popularpoesi.se
2014 02 03
RECENSION: Rolf Zandén skriver om Ediths Södegrans Jag är ett svärd.
2014 02 02
RECENSION: Bo Bjelvehammar skriver om Krister Gustavssons Andningsbok Landskapsbok.
2014 01 18
2014 01 17
RECENSION: Yahya Hassans omtalade debut blir läs och kommenterad av Carola Mikaelsson.
2013 12 18
Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.
Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se
Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.
Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se
Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se
Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se
LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.
NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.
PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.
ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.
ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."