Ola Lindberg: hundraåriga skuggor

OLA LINDBERG - HUNDRAÅRIGA SKUGGOR

Bambulunden, 2013, 88 sidor

Den som bor vid havet saknar aldrig nya upplevelser, en dag av lugn och läkning med lullande dyningar kan några dagar senare mötas av vidundret storm. Jag tänker på Vilhelm Eklunds och hans långa strandpromenader för att återvinna hälsa och balans.

 

Hur själen än har tröttnat,

du ständigt dock, o hav,

i härlighet är nytt.

 

Ola Lindberg är ofta nära havet i sina haikudikter, minimalistiska och komprimerade i form och innehåll, på bara någon rad fångar han en sinnesstämning, en känsla eller sätter några få ord på ett möte eller en ögonfröjd. Han ägnar varje årstid sin uppmärksamhet och i en femte avdelning handlar det om övergångar och gränsfall, lite som hos Mons Kallentoft och hans femte årstid.

 

Våren handlar ofta om nyupptäckter, om att se hur vintern gått hårt åt vissa saker och så ska vi skapa nytt utifrån alla utfunderingar under vintern. Våren är inte sällan obeslutsam och lynnig, hagelskurar avlöser drivor av körsbärsblommor, våren kan inte riktigt stå emot det kalla;

 

ännu rår inte

vårsolen på havsvinden

 

Sommar betyder soldaller, hetta och skuggor under lummiga lindar på en uteservering. Vi gör nya saker;

 

sommarmorgon

trampar upp en ny stig

till havet

 

Sommaren äger sin egen poesi med sommarvindar, fjärilsvingar och det lätta regnet, i denna svit finns samlingens bästa dikter, som;

 

ett tåg kommer

hästflocken sluter sig

kring fölet

 

När jag läser Ola Lindbergs haikudikter från 2011 och jämför med de nya, så har han gjort stora framsteg; stilsäkrare, aktsammare om varje ord och mera variationsrik i sitt tilltal. Och han fångar väl varje årstids emblem och markörer. Hösten står för mera brutala hagelskurar, en tilltagande skymning och förberedelser inför det som bara ska bli värre;

 

på strecket

en klar höstdag

vintergarderoben

 

Vintern vill jag inte tala om!

 

Bo Bjelvehammar

bo@popularpoesi.se

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER