Richard Brautigan: Glödlampan bara fortsätter att lysa

TEXTARKIV

RICHARD BRAUTIGAN - GLÖDLAMPAN BARA FORTSÄTTER ATT LYSA: DIKTER 1953-1984

ellerströms, 2013, 160 sidor

 

Richard Brautigans Glödlampan bara fortsätter lysa

När jag ser på ett foto av Richard Brautigan från San Francisco 1970 ser han ut som de flesta såg ut på den tiden. Inga märkvärdigheter, det är som det är. Men när jag möter hans dikter, då är det något särskilt, han är som poet något helt för sig själv med en ordbrygd av melankoli och utvecklad humor, men framför allt har han ett språk av magi.

Han kan smälta ner en lång och sammansatt verklighet till några få rader. Och det är ögonblick av verkligheten han arbetar med, tolkar, gestaltar och ger orddräkt, som i dikten Den sista resan;

 

Plötsligt

släcks alla

gatlyktor

och allting

blir mörkt,

så mörkt

att till och med husen

är rädda

för varandra.

 

Richard Brautigan söker inte motiv och uppslag för sitt diktande, de finns naturligt och självklart nära honom, han fångar dem, skriver med lätthet och en ödmjuk anspråkslöshet;

 

Det står en stjärna som ser

ut som ett parti poker över

bergen i östra

Oregon.

Det är tre män som spelar.

De är alla fåraherdar.

En av dem har två par,

De andra har ingenting.

 

Även för Richard Brautigan blev månen större och mörkret ännu svartare, hans långvariga alkoholism och trassliga relationer avslutades med ett självmord hösten 1984. Dessa rader hittades bland hans papper efter hans död;

 

Det låg ett mörker

över mörkret,

och bara dödens

tillväxt

växte. Den

växte som

mörkret växer över

mörkret.

 

Bo Bjelvehammar

bo@popularpoesi.se

 

 

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER