Ylva Björnström: Det finns så många hus jag skulle vilja bo i.

TEXTARKIV

YLVA BJÖRNSTRÖM - DET FINNS SÅ MÅNGA HUS JAG SKULLE VILJA BO I

Miders förlag, 85 sidor

Ofta kräver en diktsamling att du har nycklar till de öppningar som förhoppningsvis finns. Sällan blir jag så lätt insläppt som i Ylva Björnströms debut Det finns så många hus jag skulle vilja bo i. Efter tre dikter känner jag mig hemma i rytmen och stilen.

 

Låt inte det jag skrivit här ovanför lura dig att tro att Ylva Björnströms dikter inte har djup. Nej, dikterna kan verka omedelbara men tvingar dig samtidigt att fundera över de koder och gåtor som tycks gömma sig i de vardagliga bilder författaren målar upp. I dikterna får vardagliga föremål liv och speglar känslorna hos människorna i husen.

 

Betongkrukorna i trädgården

vill bli av med sin tyngd

 

de vill inte längre

fyllas med någon annans liv

 

Ur dikten Krukorna.

 

Oftast består stroferna av två rader vilket understryker det luftigt lätta. Att få till den enkelhet som diktsamlingen ger sken av är svårt och kräver oftast hårt arbete. Något som får mig att tänka på Bodil Malmsten. Vilket i min värld är så nära fullkomlighet som det går att komma.

 

Ylva Björnström är något idag så ovanligt som en minimalist utan anspråk på att skriva självbiografiskt utlämnande eller abstrakt. Språket är vardagligt och dikterna befolkas av saker, prylar och grejer som normalt ingår i ett hushåll. Diskbänkrealism är det dock inte fråga om. Snarare är det en inre oro eller rastlöshet hos författaren som tittar fram från boksidorna. Kanske är det alla populära tidningsmagasin som stått för inspiration.

 

vi borde tända varandras lampor

och kasta livlinor i varandras hinkar

 

sträcka oss så långt att vi nästan faller

Ur dikten Vi.

 

Ibland känns det som att rytmen vaggar in dig i ett något sövande tillstånd. Oftast skakar författaren om dig i slutet men inte alltid. Ett mer omväxlande tempo och jag skulle gett diktsamlingen högsta betyg.

 

Sammanfattningsvis är Det finns så många hus jag skulle vilja bo i en diktsamling att läsa när du väcks på natten av vardagens oro och inte kan somna om.

Iréne Svensson Räisänen

red@popularpoesi.se

 

 

 

 

 

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER