"Mitt kreativa liv är annars mycket tråkigt": Om kreativitet med Cecilia Persson

TEXTARKIV

"MITT KREATIVA LIV ÄR ANNARS MYCKET TRÅKIGT"

OM KREATIVITET MED CECILIA PERSSON

Cecilia Persson ägnar sig åt poetisk Performance hon driver litteraturscenen på reastaurang Viva, hon ägnar dagarna åt skådespeleri och film i ett skurhinksprojekt och hon skriver poesi. Det finns således få människor som är mer kreativa än Cecilia Persson.

 

Hur fungerar kreativitet för dig i vardagen?

En positiv sak med att vara en kreativ person är att det har lärt mig, eller gett mig förmågan att improvisera i vardagen och ”ta saker som det kommer”. Mina barn är vana vid att pengar kommer och går och när familjen är pank är den pank och när det finns pengar är det fest. Nackdelen är att min tolerans för tröghet i system-kulturbyråkrati- är att jag vill fylla pärmar med innehåll än att sitta på meningslösa möten som ger snygga pärmar, men ringa innehåll, så att säga. Mitt kreativa liv är annars mycket tråkigt i sin grundstruktur och är privat bedrövligt ospontan. Går upp tidigt varje morgon, veckans alla sju dagar. Skriver några timmar. Simmar eller promenerar. Handlar och lagar mat. Struktur och disciplin är andra sidan av det ”kreativa myntet” och jag är en person som behöver strikta rutiner för att både få utlopp för min kreativitet och att ”tygla” den.

 

Vad är kreativitet för dig?

Våga utforska nya saker. Ha visioner. Vara nyfiken. Vilja gå sin egen väg. Nyfikenhet. Glädje. Motsatsen till rigiditet och dogmatik.

 

Hur kan man göra sig själv kreativ?

Kan man det? Genom att våga bejaka vad man känner och vill. Vill man skriva, så skriv. Vill man måla, så måla. Tror kreativa personer är kreativa för att de inte kan vara annat.

 

Vilka kreativa sätt att få ut sin poesi finns?

Poetisk Performance som jag gjorde i Lund, då satte jag poesi på träd, matade ankor med bokstavskakor, målade poesitavlor. Just nu arbetar jag mycket med film och teater. Form och förmedling handlar också om värderingar och formkonventioner. Jag älskar tidskrifter och samarbetar mycket och gärna med tidskrifter. Tycker det är nättidskrifterna som står för det innovativa, och mest spännande i poesiSverige.

 

Hur använder man kreativitet som poet?

Genom att skriva :)

 

Peter Nyberg

peter@popularpoesi.se

Cecilia Persson. Foto: Vera Persson

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER