Berätta vilka ni är och vad ni ägnar er åt?
Telegraf är ett poesi- och musikprojekt där Staffan Melin och Tomas Klas Ekström är medlemmarna. Fabian Roos medverkar även ibland på theremin. Vi gav ut vår första platta Kall redan 2006 men sedan har Telegraf legat i dvala, bara för att vakna upp igen i våras, då vi började arbeta på andra albumet Dokument som släpptes i digital form i somras. Just nu är vi aktuella med julsingeln Syre. Som inte är särskilt julig alls! Vi pysslar med något som nog inte är så vanligt i Sverige, men i England och USA bland annat är det större, och genren kallas ofta Poetronica.
Staffan: Jag har hållit på med musik i olika former och konstellationer i nära 35 år. Det är den elektroniska musiken som ligger mig närmast hjärtat. Jag bor i Göteborg så samarbetet med Tomas i Skåne sker via internet. Texter, ljud, musik och synpunkter studsar fram och tillbaka mellan oss och till slut blir det en låt.
Ofta är resultatet rätt oförutsägbart. Det ska vara lite spretigt. Telegraf ska vara en resa. Men det ska vara en resa i utveckling.
Tomas: Jag har ägnat mig framför allt åt poesi, i skriven form, under de senaste 15 åren. Men jag har stått på många litteraturscener; bibliotek, festivaler, barer, så jag har ju en rätt stor scenvana vid det här laget. Steget till att göra låtar av dikterna var inte alls så stort, jag hade redan spelat in en del poesiuppläsningar för att lägga ut på min hemsida, och till och med gjort några enkla amatörmässiga försök att själv musiksätta texter. Men med Staffan faller bitarna på plats, känner jag. Ibland skickar han en musikfil som jag skriver en text till, ibland är det tvärtom. Och ofta blir resultatet inte alls det man från början tänkte sig. Som Staffan säger, det är en resa.
Vad består skillnaden mellan skriven och talad poesi i?
Tomas: För mig personligen är inte skillnaden så stor. När jag skriver läser jag också dikten högt för känna hur rytmen är. Hur orden ligger i munnen. Eftersom jag gör många scenframträdanden finns ju alltid det med i bakgrunden, att det här ska jag kunna läsa inför en publik också. Men däremot är jag inte alls en så kallad scenpoet, om man med det menar någon som skriver texter främst för scenen. Jag skriver böcker, men tror på att kommunicera, att vara utåtriktad trots att jag ägnar mig åt något som är så pass introvert som att skalda på min lilla kammare.
Har ni några tips åt poeter som vill ägna sig åt talad poesi?
Tomas: Jag vet inte om jag är rätt man att ge sådana tips. Men ok då; läs upp dina dikter för dig själv, spela in dig själv, lär dig att trivas med din röst om du inte redan gör det. Förbered dig inför dina scenframträdanden, ha ett program klart, ta inte med dig 100 dikter upp på scenen som du bläddrar med. Du måste inte lära dig allt innantill; men försök lära in en del åtminstone, så att du kan titta upp från pappret ibland och möta publiken.
Peter Nyberg
peter@popularpoesi.se
2014 02 05
RECENSION: Sedigheh Vasmaghis Smälta smärtor blir läst av Carola Mikaelsson.
2014 02 05
RECENSION: Bo Bjelvehammar skriver om Lars Anders Johanssons Segelmakaren.
2014 02 04
ARTIKEL: Göran Strömqvist skriver om två personliga ingångar till poesin: en cykelvurpa och en dörrkrämare.
2014 02 03
RECENSION: Rolf Zandén skriver om Ediths Södegrans Jag är ett svärd.
2014 02 02
RECENSION: Bo Bjelvehammar skriver om Krister Gustavssons Andningsbok Landskapsbok.
Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.
Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se
Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.
Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se
Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se
Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se
LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.
NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.
PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.
ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.
ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."