Erotiken i Henry Bronetts Närmare nu
Henry Bronett. Fotograf: Anders Kronborg.

SENSUALISMEN I NÄRMARE NU

HELENA LEIJD UNDERSÖKER EN UNGDOMSFÖRÄLSKELSE

 

Av Helena Leijd

 

Att Henry Bronett, som växte upp på en cirkus numera kan säga om sig själv att han är författare och poet till sinnlig poesi, är det nog inte alla som vet.

 

Om sina dikter som sensuella talar Henry Bronett dock inte gärna:

 

– Dikterna står ju redan där så nakna som möjligt. De är redan avslutade ögonblick för mig men läsaren kan fortsätta med dem, anser han.

Inom estetiken syftar ordet sensualism på det förhållande en dikt skapar, det vill säga en sinnlig respons och det är det jag upplever när jag läser Henry Bronetts dikter, de är sinnliga, sensuella, inte grovt erotiska utan sublima på ett naket sätt.

 

Jag utgår från diktsamlingen Närmare nu. Den har följt mig, legat med bland böcker jag hade med mig på sjukhuset, legat bredvid sängen och jag har läst den så många gånger att jag har slutat räkna.

 

Vid första genomläsningen ansåg jag att Närmare nu var oerhört erotisk, men det var en följd av min sinnestämning då – jag hade precis blivit kär igen. När jag läser den nu, när jag skriver av dikterna för att komma djupare, upptäcker jag att de dikter jag tyckte var erotiska inte alls handlar om det utan om födelsen, till exempel:

 

BLI TILL

 

Du ser mig

och jag blir varse

mina ögon

 

din hand på mitt bröst

och jag känner mitt hjärta

 

du biter mina läppar

och jag får aptit

på livet

 

känsliga fingrar undersöker

lekande kittlande

smekande

 

din andning blåser liv

och bubblor regnar

över min nacke

du runt mig

fyller mig

och tvekan försvinner

så enkelt du visar

och jag blir

till

 

Själv kan Henry Bronett gå med på att diktsamlingen delvis kan handla om en relation, men att beskriva sina dikter som sensuella kan han inte. Begreppet sensualism är ett vitt begrepp. Henry Bronett tycker inte att dikterna enbart är sensuella, utan graden av sensualism i dem får läsaren avgöra, precis som när jag läser Närmare nu.

 

– Ska något mer sägas kommer det i nästa dikt... det är min dialog om närhet som ständigt utvecklas. Det är vad jag söker närma mig med ord, den absoluta närheten, så långt det går… Där absolut ärlighet krävs. Det som är sensuellt, blir en del av min vokabulär… det som attraherar, lockar är av sensuell natur.

 

Henry Bronett medger att det absolut finns det som är sensuellt i det han skriver, men att det aldrig är hans utgångspunkt att skriva sensuell eller erotisk dikt.

 

– Som luften är en del av mig… hjärna, hjärta kallar vi ibland det vi styrs av – känslor och beslut utifrån vår förmåga till tanke, innan handling, där måste luft såväl som sensualitet ingå, annars finns ju inget liv, beskriver han sitt skrivande.

 

PRECIS DÄR

 

Precis där mellan före och när

som en knappt märkbar smekning

innanrysning

i ansatsen före begynnelsen

innan tanken hunnit bli

där

 

 

inte i vila eller avslappning

glöm det

att inte röra en fena är för döda fiskar

livlöst klibbigt kallt

där är ingenting

 

nej, innan det börjar

ingen tanke mer än nödvändigt

ingen muskel mer än lungorna får luft

där

 

där lever enkelhet lätthet och njutning

där brinner livsaptitlig eufori

andetaget innan orgasmen

som mest som störst som sinnligast

är vi precis där

 

Det var nog den här dikten som påverkade mig att tro att det var en erotisk diktsamling jag hade i min hand, för att det står om en orgasm. Nu är det ju så att det finns en uppsjö med poeter som använder sig av uppseendeväckande ord för att sticka ut som poeter, men så är inte fallet för Henry Bronett, utan han bara skriver.

 

Fotnot: I oktober kom Henry Bronett ut med en ny bok. En Blå Bok som handlar om medmänsklighet.

 

 

Henry Bronetts Närmare nu

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER