Jessica Huss gestaltar sensualism
Venus födelse av William Adolphe Bouguereau (1879)

JESSICA HUSS

Den senaste tiden på Universitetet hade varit hektisk, full av tentor och många ”måsten” inför kommande uppsatsskrivande. Den pågående höstterminen var i sin fulla blom. Mörkret och regnrusket kändes ända in i själen. Bland all stress, skulle jag i väg på en dejt och träffa någon för första gången på riktigt. Kommunikationen på nätet räckte inte längre.

 

Det var då jag skrev den här dikten. Den handlar om känslan hur det känns att längta så starkt att åtrån sätter sig ända ut i fingertopparna. Det sensuella i tillvaron upplevs på nära håll. Den speglar mitt sätt att se på sensualismen.

 

 

 

Du ljuvliga

 

Jag tror att din hy väcker längtan.

Mina händer törstar efter den så.

Jag tror att din vänliga, fasta talan;

föder inom de som har hört dig på håll,

en otålig, berusande förväntan, att höra dig så.

Du verkar ljuvlig.

På tröskeln står jag barblottad och önskar.

 

Jag vet att din blick är den skönaste utav dem alla.

Den har genomskådat mig länge, ensam från ditt håll.

Jag vet att dina mjuka händer bär en oanad kraft-

De har smekt mig i mina drömmar.

Förtrollat mig med sin makt.

 

Jag ser att din mun är en blomstrande trädgård.

Där ljuvliga frukter växa och vinet i bägare flödar.

Otvunget, vill jag höra dina läppar viska.

Och trycka de ömt mot mina, dricka mig kärleksfull av dina kyssar.

 

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER