Martina Sjölin gestaltar sensualism
Albert Engström, Karl Axel Karlfedt och Gustaf Fröding i Sandhamn

MARTINA SJÖLIN

Formas med dig

 

du får läsa mig på en filt i gräset

plocka upp orden ur min mun

varsamt binda ihop dom med kvickrot insvepta i vitmossa till små mjuka bollar vilka du sakteligen låter rulla ut över min andhämtande solvarma bröstkorg

som sammetsklädda flörtkulor i spiraldans i ett flipperspel i slow motion ner mot navelgropens sammanslutande lägerplats fylld av tysta ekon från beröringens återupptäckta linjer

 

som bara äkta kristall dovt kan ljuda

 

tyst tyst

 

när dina lena mjuka fingrar registrerar varje solbeljust liten form

som en avgjutare lägger sin hand just i formens exakta avtryck

som när du följer min tummes fäste ner mot handledens raka slutstation och för denna ovala mjuka handblåsta form upp tyst och långsamt snett vänster bakom näsan ner mot munnen där linjerna vävs in i varandras formfyllnad och just där, där....min kind förnimmer min egen tummes välvda varma passage tätt invid

när du utforskande lättad säger:

- sådär....

precis...just sådär....

 

pannlober möts

näsa mot näsa

våra armar och händer formade in i varandras energifält och träffsäkerheten är

 

fulländad

 

då dina blåa vakna ögon strålar av renaste kärlek av klaraste glans bara labyrintens härskare har kraft att utskina

helt

fullt

intakt

enade

evigt

samhöriga och underbara

 

älskar oss

älskar dig

 

tack!

 

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER