Mats Hansson gestaltar sensualism
Nymfer och Satyr av William Adolphe Bouguereau.

MATS HANSSON

Den kom till mitt i min stora sorg sedan min fru gått bort. Efter två andra dikter kan man säga. Jag skrev en text i smärtan och sökandet;

 

Om trädgård...

 

Jag har sett dig, jag är säker

som en rådjurshind

skygg men hungrig

var du här och lämnade spår

Trodde du skulle äta

av mina fruktträd

men du sökte mitt hjärta

Allt är orört

träden och buskarna

men inte mitt hjärta

 

När jag sedan bestämt mig för att kämpa formulerade jag en ny dikt, ett nytt sätt attt tänka mitt i sorgen;

 

Utan skor

 

Mitt i den tunga sorgen

utan strumpor och skor

 

Sommaren, solen

 

Det kittlar så lustigt

under fötterna

 

Så plötsligt kunde det dyka upp någon ljusglimt och tankarna började, om än sällan, att formulera sig i nya banor. På ett biobesök fanns dikten där, någonstans inom mig så självklar;

 

 

Rad 5 stol 84 och 85

 

Jag sitter med dig i mörkret

biografens 5:e rad, stol 84 och 85

 

Ser vi en uttittad film i grälla färger

 

Vänder blicken mot dig istället

dina konturer i svartvitt

 

Viskar att filmen är så intressant

 

Du svarar genom att blunda

äter av mina popcorn

 

Söker du upp min hand

 

Och precis innan lamporna tänds

kommer ljuset med exakt

299 792 458 meter i sekunden

 

Raderna bakom

kan för ett ögonblick se oss i skenet

av en magnetisk strålning på 530 nanometer

 

Att jag kysser dig

 

The End

 

 

VILL DU SKRIVA?

 

Vill du utvecklas som skribent och tänker att du har något att bidra med till Populär Poesi? Vi tar tacksamt emot alla typer av texter om poesi: kåserier, recensioner, artiklar eller essäer. Om du är osäker på formen sker ett redaktionellt arbete med alla texter och du får hjälp att hitta rätt.

 

Vill du publicera egna poetiska texter, var inte blyg utan skicka in högst fem dikter och uppgifter om var och när du eventuellt tidigare har blivit publicerad: lars@popularpoesi.se

 

Boken du recenserar eller hjälpen du får med din text är ditt arvode när du skriver recensioner. Dessa skickas till peter@popularpoesi.se.

 

Artiklar skickas till peterb@popularpoesi.se

 

Texter som anknyter till temat skickas till helena@popularpoesi.se

 

Mejladressen du skickar texter som du inte kan kategorisera själv eller frågor till är: red@popularpoesi.se

UTBLICK

 

LITTERATURHUSET I GÖTEBORG, som bildades i höstas, har presenterat programmet för våren 2014.Välj bland Klassikerprat 6 program(Genet, Austin, Achebe m.fl. ), Aktuell svensk prosa (bl.a. Sara Kaderfors, Lena Andersson), Öppen scen! poesi rap dramatik prosa spokenword serier prosa performance, Elva sidor av Taube, Att skriva, tala, lyssna och läsa (Vad innebär skrivandet för en psykoanalytiker, Tidskriftsproduktion, Skönlitteratur som medicin, Trans-serier, Exilens röster, Politisk litteraturkritik, Makedonsk Poesifestival, Litterär gestaltning och mycket annat.

 

NYA FRAGMENT AV SAPFOS DIKTNING har hittats, skriver DN idag. Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i det antika Grekland. Hennes diktning har även tidigare, med några undantag, bestått av fragment och även de nya fynden är problematiska. Dock finns bland dem ett större sjok text som har översatts och som presenteras i DN 29/1 2014.

 

PETE SEEGER HAR AVLIDIT. Folkmusikspionjären blev 94 år. Han räknas till en av centralgestalterna under 1900-talets amerikanska folkmusikrörelse. Mest känd är han i Sverige för "We Shall overcome". Lyssna på låten och två andra sånger av Pete Seeger här: Pete Seeger: Turn turn turn, If I had a Hammer, We Shall Overcome.

 

ANISUR RAHMAN OCH AZITA GHAHREMAN FÅR STIPENDIUM. Svenska PENs styrelse har beslutat att tilldela de två poeterna ett stipendium om 10 000 kr ur Prins Wilhelms stipendiefond.

 

ETT FINLANDSPRIS 2013 GÅR TILL ELLIPS FÖRLAG. Det lilla förlaget som specialiserat sig på bland annat poesi får en lång motivering: "Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för. Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste."

TWITTER