Meny Stäng

Textbidrag till nr 36 tema Bermudatriangeln

Black Pond av Stanisław Witkiewicz.

Det började med att två flygplan försvann från kartan inom en geografisk yta formad som en triangel. Ett räddningsflygplan skickades ut, men försvann också från radarn. Händelserna kommenterades och spekulationer började uppstå om en särskild kraft till den här platsen som låg till grund för diverse försvinnanden. Mer än ett halvt decennium senare har bermudatriangeln avfärdats som en myt utan någon egentlig sanningshalt, men ändå fortsätter människor att kommentera och ha åsikter eller fantasier om den här specifika punkten på världskartan. Det är som när Marlowe i romanen Mörkrets hjärta fantiserar om de vita fläckarna på världskartan. Teknologin har idag bestämt världen fullt ut men fantasin upphör inte att hitta på okända platser fulla av mystiska och retande sägner.

Vi ska här inte försöka ge några förklaringar till händelsen eller sanningar om det mänskliga psyket, men istället uppmuntra er att ihop med oss ta fasta på fascinationen inför det okända och mytiska och pröva vad av detta som går att finna i poesin. Litteraturhistorien är full av poeter som kommit och gått och försvinnanden som skett under dramatiska omständigheter av mental sjukdom, krig, censur m.m. Likaså präglas poesin till viss del av en motvilja och en inre destruktivitet, där poeter den senaste tiden uppriktigt sagt sig hata poesin. Försvinnande, upphörande, myt, vansinne, rädsla, erövring, driftsliv, science-fiction m.m. är några tolkningar som kan kopplas till tematiken! Upplevelsen av att få vara del och på väg mot någonting avgörande, någonting främmande och osäkert, och komma därifrån levande – kanske med någonting nytt med sig och med allting bakom sig. Läsningen, vad är inte den om ett försvinnande från verkligheten? Som Baudelaire sa: Berusa er!

Välkomna att BIDRA med texter på TEMA BERMUDATRIANGELN SENAST den 21 februari: dikter, essäer, krönikor, artiklar, anteckningar, illustrationer et c, till emil@popularpoesi.se.

Om ni har texter som inte passar in på tema i essä-och artikelformatet eller har att göra med musiklyrik kan ni göra detta till (Musiklyrik) amanda@popularpoesi.se eller (Essäer & artiklar) till lydia@popularpoesi.se

Posted in Okategoriserade

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 + 1 =